Με Navtex που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε την έναρξη υδρογραφικών ερευνών από το πλοίο «Τσεσμέ» στο Κεντρικό Αιγαίο. 

Η περιοχή ερευνών που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι περιγράφεται στον χάρτη και περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. 

Πρόκειται για μια περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο.

Η άκρως προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η μη φιλική τουρκική ενέργεια εκδηλώνεται ενώ η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Εκ των πραγμάτων, όσο κι αν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει στόχο να μην υπάρξει κλιμάκωση όπως πιθανώς επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν που φαίνεται πως θέλει να σπρώξει την Αθήνα σε αντίδραση, η πιθανή έξοδος ακόμη ενός τουρκικού ερευνητικού στο Αιγαίο υπονομεύει και είναι πιθανόν να τορπιλίσει την προσπάθεια συνεννόησης.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!