Την λήξη της σύρραξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, με συνθηκολόγηση της Αρμενίας, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Ο Πασινιάν έκανε λόγο για μια "απερίγραπτα οδυνηρή συμφωνία" τόσο γι'αυτόν όσο και για το λαό του, που όμως ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή δεδομένων των συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα, στρατιωτικά και διπλωματικά. 

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πήραν πίσω τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που είχαν στον έλεγχο τους από το 1994 οι Αρμένιοι, αναγκάζοντας χιλιάδες Αρμένιους να γίνουν πρόσφυγες και να καταφύγουν στην Αρμενία. Ο Πασινιάν ανέφερε πως "Αυτό δεν είναι νίκη αλλά δεν είναι και ήττα όσο δεν αποδεχόμαστε ότι ηττηθήκαμε, ποτέ δεν θα το κάνουμε αυτό κι έτσι θα γίνει μια νέα αρχή εθνικής ενότητας και αναγέννησης". Αμέσως μετά την ανακοίνωση χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ερεβάν, φωνάζοντας "Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας", ενώ διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν και στο κοινοβούλιο προκαλώντας χάος και ψάχνοντας τον Πασινιάν. 

Η συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης αναφέρει ότι οι Αρμένιοι θα παραδώσουν στους Αζέρους περιοχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Agdam, ενώ ο δρόμος που ενώνει το Καραμπάχ με την Αρμενία, γνωστός ο διάδρομος Lachin, θα προστατεύεται από 2000 περίπου Ρώσους στρατιώτες που θα δρουν ως ειρηνευτική δύναμη για τα επόμενα 5 χρόνια. 

Στην συμφωνία επίσης υπάρχει όρος που αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί πρόσβαση για το Αζερμπαϊτζάν στην αποκομμένη του επαρχία Ναχιτσεβάν, που θα περνάει μέσα από αρμενικό έδαφος. Μπορεί η συμφωνία να είναι τριμερής ανάμεσα σε Αρμενία, Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι και Τούρκοι στρατιώτες θα λάβουν μέρος ως ειρηνευτική δύναμη, υποστηρίζοντας τους Αζέρους συμμάχους τους και φροντίζοντας η σύνδεση Αζερμπαϊτζάν-Ναχιτσεβάν να επεκταθεί και μέχρι την Τουρκία.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση της Ρωσίας σε όλη αυτή τη σύγκρουση καθώς μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να βγήκε ξημερώματα και να ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας και να τόνισε ότι θα παρθούν αποφάσεις με γνώμονα το δίκαιο και το συμφέρον και των δυο λαών, όμως η Ρωσία είχε συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία και διέθετε και βάσεις στο έδαφός της και δεν επέλεξε να στηρίξει την Αρμενία τουλάχιστον τόσο όσο ενεπλάκη η Τουρκία στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Τέλος η Ρωσία φαίνεται να έκανε τα στραβά μάτια στην κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου από τους Αζέρους, την ώρα που πετούσε 70 χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πάνω από αρμενικά εδάφη.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!