Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ομιλία του πρωτοπεσβύτερου π. Ευάγγελου Παπανικολάου στο προαύλιο (Πλατεία Αναλήψεως) του Πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου Ραφήνας, τo απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου, ο οποίος λέει μεταξύ άλλων: «Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει.»...

Το βίντεο έφερε στο «φως» η τουρκική Milliyet και έχει παιχτεί υποτιτλισμένο από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Τουρκίας με τα λεγόμενά του ιερέα να προκαλούν αίσθηση. 

«Μήπως είναι διόρθωση και δεν είναι κατάρα; Ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε μες στην Αγία Σοφία; Άπειροι. Με το κ@λοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέμματα λέω; Γιατί το είχανε μουσείο. Μπαίνανε τουρίστες χωρίς να σέβονται τίποτα. Τώρα θα βγάζεις τα παπούτσια σου για να μπεις μέσα. Θα φορέσεις και την μπούρκα για να μπεις μέσα».

«Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο. Ο Τούρκος τη συντήρησε», λέει σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίσης, τόνισε πως στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ με διάταγμα του Όθωνα είχαν κλείσει πολλές μονές σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό, μάλιστα, είπε, απευθυνόμενος στην κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, πως λέγανε παλιά «Καλύτερα ο Τούρκος να μπει μες στην Πόλη παρά ο Φράγκος».