Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια φωτογραφία από δρόμο στην Λάρνακα που φέρει το όνομα «Ίστανμπουλ» αντί της ελληνικής ονομασίας «Κωνσταντινούπολη».

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων στην τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης και διασταυρώνεται όπως φαίνεται στον χάρτη (Google maps) από την οδό Σελίμ που παραπέμπει στον Σελίμ Β΄ που κατέλαβε τη Κύπρο, το 1571, σφάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η κατάληψη της Κύπρου είχε ως σαν αποτέλεσμα να συνασπιστούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή η Ισπανία, το κράτος του Πάπα, η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Βενετία και η Μάλτα, και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου να καταστρέψουν τον Τουρκικό στόλο. 

Αυτό που προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, ακόμη και στο Μαρόκο υπάρχουν δρόμοι που διατηρούν το όνομα Κωνσταντινούπολη, ενώ στην Κύπρο επέλεξαν το τουρκικό Ιστανμπουλ.

Υπενθυμίζεται ότι η ονομασία Ισταμπουλ υιοθετήθηκε το 1930, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη Λωζάνης, καθώς η Τουρκία δεν ήθελε τίποτα που να συνδέει το τουρκικό κράτος με την Ελλάδα και την παρουσία των Ελλήνων στα εδάφη της Μικράς Ασίας.

Η ετυμολογία του όρου «Ισταμπούλ» δεν επαρκώς τεκμηριωμένη η κυρίαρχη αφήγηση θέλει το όνομα αυτό βγαίνει από την σε δωρική απόδοση της φράσης «Εις την πόλην / Εις ταν πόλιν», σε τουρκική προφορά.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!