Η υπερανάλυση των πάντων έχει γίνει η νέα μεγάλη μάστιγα του 21ου αιώνα.
Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών είναι εντυπωσιακά. 3 στους 4 ενήλικες μεταξύ 25 και 35 ετών θεωρούνται υπεραναλυτικοί.
Με την υπερανάλυση, κάθε μικρό πρόβλημα μοιάζει μεγαλύτερο και πιο τρομακτικό. 
Όμορφα πράγματα μπορούν να θεωρηθούν όχι τόσο καλά μετά από υπερβολική σκέψη. 
Η απλή ευτυχία που νιώθεις από τις στιγμιαίες απολαύσεις εξαφανίζεται. Και δεν λέω φυσικά ότι το να σκέφτεσαι τα πράγματα πριν τα κάνεις ή το να καταλαβαίνεις τις συνέπειες των πράξεών σου είναι κάτι αρνητικό. 
Αντιθέτως, είναι απαραίτητο. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της απλής σκέψης και της υπερανάλυσης.

Ευτυχώς, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να ξεφύγεις από όλο αυτό.

1. Σταμάτα να προσπαθείς συνέχεια να κάνεις 2 πράγματα μαζί
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά κάποιες φορές το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα οδηγεί σε ακραία υπερανάλυση. Αν καταφέρεις να συγκεντρωθείς σε ένα ή δύο συγκεκριμένα πράγματα μέσα στην ημέρα σου, θα μπορέσεις επιτέλους να σκεφτείς καθαρά και θα αποφύγεις το υπερβολικό στρες.

Κάνε και αρκετά διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πνευματική ξεκούραση μπορεί να είναι σημαντικότερη ακόμα και από την σωματική κάποιες φορές. Συνήθως το μόνο που χρειάζεσαι είναι να καθαρίσει το κεφάλι σου από ότι σε απασχολεί και να απολαύσεις μια στιγμή χαλάρωσης.

2. Ξεκίνα δυναμικά την ημέρα σου
Σίγουρα ξέρεις την παροιμία “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Πράγματι, ο τρόπος που ξεκινάς την ημέρα σου νωρίς το πρωί τείνει να καθορίζει τη διάθεσή σου για ολόκληρη την ημέρα. Προσπάθησε να αποφύγεις λοιπόν το πρωινό στρες.

Λίγη άσκηση ή το χαλαρό διάβασμα ενός ανεβαστικού θέματος με το πρωινό σου μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά. Ακόμα και μερική χαρούμενη μουσικούλα στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο καθώς πηγαίνεις για δουλειά μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα ενέργειας και θετικής διάθεσης στον οργανισμό σου!

3. Κατάλαβε ότι δεν γίνεται να ελέγξεις τα πάντα
Κάποιες φορές νιώθουμε την ανάγκη να αναλύσουμε κάθε πιθανό σενάριο μιας κατάστασης ώστε να μη ρισκάρουμε κάποιο πιθανό λάθος ή το να φανούμε εμείς χαζοί. Αλλά όπως είπαμε και νωρίτερα, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του προσεκτικού σχεδιασμού και της τοξικής υπερανάλυσης.

Πρέπει να καταλάβεις ότι τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής. Μάθε πως να βγαίνεις έξω από τη ζώνη ασφάλειάς σου και να παίρνεις ρίσκα. Δέξου τη βοήθεια των άλλων και δείξτους εμπιστοσύνη ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Φυσικά, όλα αυτά είναι πιο εύκολο να τα λες παρά να τα κάνεις. Ξεκίνα με μικρά βηματάκια αν θέλεις και συνέχισε όταν δεις τα πρώτα αποτελέσματα.

4. Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σου
Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν μιλάς για την υπερανάλυση, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να παίζει ρόλο στις αρνητικές σκέψεις σου; Η απάντηση μάλλον είναι όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι χωρίς καλό ύπνο, γίνεσαι αυτόματα ευάλωτος σε κακές σκέψεις και γενικότερα αρνητική στάση ζωής.

Και μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο περιορίζει την ικανότητά σου να σκεφτείς καθαρά σε δύσκολες καταστάσεις. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις τον ύπνο σου είναι τα εξής:

Κράτησε το υπνοδωμάτιό σου δροσερό
Δοκίμασε τις ωτασπίδες αν υπάρχει πολύς θόρυβος το βράδυ
Μην πιέσεις ποτέ τον εαυτό σου να πέσει για ύπνο

5. Θυμήσου πάντα να βλέπεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση
Αυτό ακούγεται αυτονόητο, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό. Η υπερανάλυση συχνά αφορά πολύ ασήμαντα πράγματα της ζωής σου. Συνεπώς όταν πέφτεις στην παγίδα να σκέφτεσαι και να ξανασκέφτεσαι κάτι για ώρες σταμάτα και αναρωτήσου: Θα έχει αξία όλο αυτό που σκέφτομαι σε 3 χρόνια; Ή ακόμα και σε 3 μήνες από τώρα;
Αν η απάντηση είναι όχι, αυτή η απλή ερώτηση μπορεί να σε βγάλει άμεσα από τις σκέψεις σου. Το να βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε βοηθά να δώσεις βάση στα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή σου.

6. Πέρνα χρόνο δίπλα σε χαρούμενους ανθρώπους
Ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι, οι άνθρωποι στον περίγυρό σου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ποιος είσαι. Κι αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και τις υπεραναλυτικές σου συνήθειες. Προσπάθησε να σκεφτείς όλες τις πηγές αρνητικότητας της ζωής σου. Και όχι μόνο τους κολλητούς και τους συναδέλφους σου. Σκέψου και όλα όσα διαβάζεις, παρακολουθείς ή ακούς.

Αφού βρεις όλα τα παραπάνω, σκέψου όλους εκείνους και εκείνα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. 
Το μυστικό για να σταματήσεις να υπεραναλύεις πράγματα είναι να βρεις τρόπο να μετατοπίσεις το χρόνο και την προσοχή σου προς τις θετικές επιρροές στη ζωή σου.

7. Επιβράδυνε τους ρυθμούς της ζωής σου
Επιβράδυνε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να γίνουν πιο αργά. Μίλα πιο αργά, κινήσου πιο αργά ή κάνε και ποδήλατο πιο αργά.  
Επιβραδύνοντας, μπορείς πλέον να ζήσεις περισσότερο την κάθε στιγμή στο παρόν.

Η υπερανάλυση συνήθως σημαίνει ότι περιπλανιέσαι σε πράγματα που αφορούν το παρελθόν ή ένα απροσδιόριστο μέλλον. Η επανασύνδεσή σου με το τι συμβαίνει πραγματικά τώρα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ωρών υπερανάλυσης και ενός υγιούς τρόπου σκέψης.

8. Απέφυγε καταστάσεις που ξέρεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου
Οι άσχημες σκέψεις συνήθως εμφανίζονται όταν κυριαρχούν αισθήματα πείνας ή κούρασης. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι απλά δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τον εγκέφαλό σου εκείνες τις στιγμές και να μην αφήσεις εκείνες τις σκέψεις να σου κάνουν ζημιά.
Σκέψου όλα τα σημαντικά πράγματα όταν έχεις την απόλυτη σιγουριά ότι μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Οι πρωινές ώρες μετά από ένα καλό βραδινό ύπνο είναι η καλύτερη επιλογή σου.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!