Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Μπορεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση και τα εγχώρια ΜΜΕ να είδαν ως επιτυχία το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και ως θρίαμβο τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο στο εξωτερικό δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Σύμφωνα με το Politico, που ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος περιφρόνησε τις διπλωματικές προθέσεις της Ελλάδας. 

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς για αυτή την επίσκεψη ήταν να αποσπάσει την αμερικανική στήριξη στη διαμάχη της χώρας με την Τουρκία για την πρόσβαση στο φυσικό αέριο κάτω από τη Μεσόγειο, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πήρε το μέρος κανενός, αναφέρει το άρθρο του Politico.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει την υποστήριξη σε θέματα που θεωρεί ως παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας από την Τουρκία. Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες διπλωματικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ που επιμένουν ότι οι σχέσεις με την Αθήνα "ιστορικά καλές", ο Τραμπ σε κανένα σημείο δεν καταδίκασε την Άγκυρα, τονίζει το άρθρο. 

Μάλιστα το Politico τονίζει την δήλωση Μητσοτάκη, «έχουμε στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας», μια δήλωση με την οποία η Ελλάδα τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των ΗΠΑ και ενώ περίμενε μια δημόσια λεκτική καταδίκη της Τουρκίας και των πρακτικών της από πλευράς των ΗΠΑ δεν την πήρε.

Το άρθρο επίσης επικεντρώνεται στην πολύπλοκη σχέση Τραμπ και Ερντογάν και αναφέρει ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον κύριο Μητσοτάκη, όσο και με τον κύριο Ερντογάν και δεν πρόκειται να διαλέξει πλευρά, καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. Προτιμούμε να επικεντρωθούμε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε το κοινό συμφέρον και όχι να σταθούμε στα πράγματα που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση».

Την στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν απρόθυμα την δολοφονία Σουλεϊμάνι και η Τουρκία έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, η Αθήνα στήριξε ανοικτά τις ΗΠΑ, αναβαθμίζει τα F-16 της, εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει και F-35 αλλά και να κάνει συμπαραγωγή drones με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή της Ανατολικής μεσογείου και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα αυξάνεται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται στην Τουρκία, τονίζει το Politico και επικεντρώνεται στις συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο αλλά και την κοινή στάση των 4 χωρών με την Ιταλία και τη Γαλλία στο κομμάτι της Λιβύης.

Παρόλα αυτά με την προσοχή του στραμμένη στο Ιράν, ο Λευκός Οίκος φαίνεται απρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα καταλήγει το άρθρο.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!