Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Μνημόνιο αποζημιώσεων ετοιμάζεται να υπογράψει η Τουρκία με την φιλοτουρκική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σαράζ με έδρα την Τρίπολη. Πρόκειται για αποζημιώσεις των τουρκικών εταιριών που ζημιώθηκαν τα χρόνια του εμφυλίου στη Λιβυή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, πρόκειται για συμφωνία αποζημίωσης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά την κατάρρευση του Μουαμάρ Καντάφι έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημία.

Την αποκάλυψη έκανε ο Μουσαφέρ Ακσόι, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης, που δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας: «Οι εργασίες για το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις παλαιές συμβάσεις φτάνουν στο τέλος τους. Το πρόβλημα των μη καταβληθέντων χρεών, των αποζημιώσεων και της εγγυητικής επιστολής θα λυθεί» ανέφερε ο Ακσόι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Εκπρόσωπος του Χαφτάρ, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, είπε πως για το καλό του λαού της Λιβύης ο Χαφτάρ είναι έτοιμος να δεχτεί υπό όρους την ειρηνευτική πρωτοβουλία, ωστόσο τόνισε πως η GNA «κερδίζει χρόνο προκειμένου να ξεπουλήσει την περιουσία της Λιβύης στους Οθωμανούς», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το μνημόνιο συνεργασίας των 2,7 δισ. δολαρίων. 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!