Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020

Στο «στόχαστρο» του Ντόναλντ Τραμπ ξαναμπαίνουν τα ελληνικά προϊόντα που εξαιρέθηκαν από τους δασμούς που επέβαλε η αμερικάνικη κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα στις επιδοτήσεις της ΕΕ στην Airbus. 

Κρασί, ελιές και ελαιόλαδο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν αυτό το «προνόμιο» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε να επανεξετάσει από μηδενική βάση τη λίστα, σημαίνοντας συναγερμό στους Έλληνες παραγωγούς που εκφράζουν φόβους για το μέλλον των εξαγωγών τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Όπως ανέφερε στο Έθνος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες και επιβληθούν δασμοί της τάξης του 25%, θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στην αμερικάνικη αγορά. Ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές. Σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί, τα ελαιοκομικά προϊόντα από Τρίτες Χώρες, όπως π.χ. της Τουρκίας θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα. Και αυτό τη στιγμή που η γειτονική χώρα, με μαζικές φυτεύσεις ελαιόδεντρων, στις οποίες προχώρησε, έχει ήδη καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ήδη ενήμερος για το θέμα από τους παραγωγούς αναμένεται να το θέσει στην συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μετά τις 13 Ιανουαρίου. Τότε, θα φανεί ποια θα είναι η τύχη των ελληνικών προϊόντων κι αν η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ είχε αντίκρυσμα. 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!