Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020

Η Δευτέρα 20 Ιανουαρίου του 2020 είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου για φέτος.

Η ιδέα της "μελαγχολικής Δευτέρας" (Blue Monday) «γεννήθηκε» το 2005 από τον ακαδημαϊκό Δρ Κλιφ Αρνάλ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια εξίσωση, για να αποδείξει ότι η μέρα αυτή έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Φέτος, η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου πέφτει στις 20 Ιανουαρίου.

Ο υπολογισμός βασίστηκε στον άδειο τραπεζικό λογαριασμό μετά τις γιορτές, στον κακό καιρό του Γενάρη, τον (πολύ) χρόνο μέχρι τις επόμενες γιορτές, στην αύξηση των αιτήσεων διαζυγίου και σε άλλα...Το αποτέλεσμα της εξίσωσης ήταν η «Blue Monday». 

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η Bρετανή οικονομολόγος Τζέιν Κλάρκ, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους. 

Επίσης η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται - εκτός από τον καφέ - στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, καθώς είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!