Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 

Μετά το κοινωνικό μέρισμα και η 13η σύνταξη, που είχε νομοθετηθεί λίγους μήνες πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει σειρά να περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη.

Μετά τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό μέρισμα οι συνταξιούχοι θα δουν και την 13η σύνταξη που έλαβαν το Πάσχα να χάνεται, καθώς ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι θα την καταβάλει τα Χριστούγεννα του 2020 τώρα στελέχη της κυβέρνησης αρχίζουν να αναθεωρούν.

Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα Νέα ανέφερε ότι το το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ της 13ης σύνταξης μπορεί να μπήκε στον προϋπολογισμό αλλά η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν» και πως το 2020 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το κονδύλι θα χωριστεί στα τρία, το πρώτο κομμάτι θα πάει στις αυξήσεις συντάξεων που θα γίνουν από τον Ιανουάριο και θα αφορούν μεσαίες και κυρίως υψηλές συντάξεις, το δεύτερο κομμάτι θα καλύψει τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα ποσά που πρέπει να καταβάλει το δημόσιο σε συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Το τρίτο κομμάτι που θα είναι όσα περισσέψουν από τα παραπάνω θα έρθει να καλύψει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ως μια μορφή στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με εφάπαξ καταβολή του κοντά στα Χριστούγεννα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η 13η σύνταξη καταργείται και μόνο κάποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα ποσό τα επόμενα Χριστούγεννα ως βοήθημα και αν κρίνουμε από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος αυτοί οι συνταξιούχοι θα είναι ελάχιστοι. 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!