ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 73 ετών, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν από τα μέσα Μαΐου, με σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα. 
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε την τελευταία βδομάδα και σύμφωνα με τον προσωπικό γιατρό του, Μιχάλη Μηνά, οι βλάβες οι οποίες είχε υποστεί ήταν μη αναστρέψιμες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μηνά, στο ιατρικό συμβούλιο της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε η μη αναστρεψιμότητα των ινωτικών βλαβών στον πνεύμονα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Κάτω Δίκομο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. 

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και διετέλεσε διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). 

Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Χριστόφιας ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 17 Φεβρουαρίουτου 2008, με ποσοστό 33,2% των ψήφων έναντι του οριακού 33,5% για τον Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο αναμετρήθηκαν στο δεύτερο γύρο. Ο γύρος αυτός ανέδειξε νικητή το Δημήτρη Χριστόφια. 
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ συγκέντρωσε το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64% του συνυποψηφίου του, Ιωάννη Κασουλίδη. 

Ήταν παντρεμένος με την Έλση Χριστόφια- Χηράτου και απέκτησαν δύο κόρες και ένα γιο.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!

Δεν υπάρχουν σχόλια