Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αλλά και ειδικό τέλος για την αγορά κατοικίδιου ζώου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “‘Εθνους”, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα.

Τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου, όπως τους περιγράφει ο ίδιος:

Ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων.

Η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες.

Η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.

Ο ίδιος είναι κάθετος και ως προς το ζήτημα της ευθανασίας: «Η ευθανασία γίνεται μόνο εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος και δεν πρόκειται να επιφέρουμε καμία αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» τονίζει ο κ. Τσιρώνης.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων βάσει του υφιστάμενου νόμου φτάνει έως τα 30.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αφορούν στο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές. Πάντως έως το 2015, σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, λειτουργούσαν μόλις 48 δημοτικά, διαδημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια.

Σήμερα οι δήμοι επιχορηγούνται βάσει τιμολογίων με ποσό ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης που συντηρούν. 

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις-όπως προκύπτει από τους ελέγχους- ο αριθμός των ζώων που δηλώνονται στη βάση δεδομένων είναι πολύ μικρός ακόμα και για δήμους που έχουν επιχορηγηθεί. 
Υπάρχουν δήμοι που έχουν δηλώσει ότι στα όριά τους έχει εντοπιστεί ένα αδέσποτο ή …κανένα.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!