Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017


Οι σκύλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, ακόμη κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε, λέει νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Scientific Reports. Απόδειξη, ότι "φυλάνε" κάποιες εκφράσεις για τα μάτια μας μόνο.

Για καιρό θεωρείτο ότι οι εκφράσεις του προσώπου των σκύλων είναι ακούσιες και εξαρτώνται από τη συναισθηματική κατάσταση των ζώων και όχι από την προσπάθειά τους να "συνδεθούν" με τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το healthmag.gr, επιστήμονες από το Dog Cognition Centre του Πανεπιστημίου του Portsmouth διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν κυρίως εκφράσεις του προσώπου τους, όταν οι άνθρωποι είναι παρόντες, ως άμεση απάντηση στην προσοχή που τους δείχνουν εκείνοι.

Ειδικά αυτή τους η έκφραση με τα μεγάλα λυπημένα μάτια, που θαρρείς κι εκλιπαρούν για αγάπη και τρυφερότητα, που κάνει ακόμη και τον πιο ψυχρό άνθρωπο να "λιώνει", βρέθηκε να χρησιμοποιείται πιο πολύ από όλες στη μελέτη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα σκυλιά ξέρουν ότι φαίνονται πιο θλιμμένα έτσι ή μόλις έχουν αντιληφθεί τι αντίκτυπο έχει αυτή η ματιά στους ανθρώπους - ματιά που προκαλεί συμπάθεια και στοργή.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, αν, απλά, κοιτάζουν το φαγητό τους, είναι απίθανο να δείξουν συναισθήματα (π.χ. ενθουσιασμό) - υπονοώντας ότι προσπαθούν να μας υποδείξουν κάτι, να επικοινωνήσουν μαζί μας με κάποιον τρόπο.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Juliane Kaminski, δήλωσε: "Τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εκφράσεις του προσώπου των σκύλων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ενθουσιασμού τους.

Τα ευρήματά μας φαίνεται να υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στην προσοχή των ανθρώπων και ότι οι εκφράσεις τους είναι δυνητικά ενεργές προσπάθειες επικοινωνίας και όχι απλές συναισθηματικές απεικονίσεις".

Πρόσθεσε, δε, ότι οι εκφράσεις των προσώπων των σκύλων μπορεί να έχουν αλλάξει ως μέρος της διαδικασίας εξημέρωσης.

Τα κατοικίδια σκυλιά έχουν μια μοναδική ιστορία. Έχουν ζήσει μαζί με τους ανθρώπους για 30.000 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επέλθει αλλαγές, που φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την ικανότητα των σκύλων να επικοινωνούν μαζί μας.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!