Η μύτη του σκύλου είναι τα μάτια του λένε, αλλά πως βλέπει ο σκύλος τον κόσμο γύρω του;

Ενώ έχει επικρατήσει ότι ο σκύλος δεν βλέπει χρώματα,γεγονός που δεν ισχύει, παρόλα αυτά δεν βλέπει τον κόσμο γύρω του όπως εμείς.

Τα ανθρώπινα μάτια βλέπουν τρία είδη βασικών χρωμάτων ενώ των σκύλων μόνο δύο με απουσία του κόκκινου.

H χαμηλότερη οπτική οξύτητα τους επίσης τα κάνει όλα να φαίνονται θολά.

Προφανώς ποτέ δεν θα γνωρίσουμε πως είναι να είσαι σκύλος  – ειδικά χωρίς τη μύτη τους – αλλά η μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha  μας βοηθά να μαντέψουμε αφού μας προσφέρει το πρόγραμμα dog vision tool, το οποίο επεξεργάζεται φωτογραφίες προσομοιάζοντας την όραση των σκύλων. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα φωτογραφιών που μας δείχνουν πως περίπου βλέπει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου σε σχέση με εμάς.

                                             Λουλούδια

            Άνθρωπος                                                 Σκύλος

Λουλούδια
Photo: Wikimedia Commons/Wolfram Alpha

Για να είμαστε δίκαιοι, τα σκυλιά καταλαβαίνουν περισσότερα σχετικά με τα λουλούδια από αυτό. Εμείς συχνά πιστεύουμε ότι και τα ζώα δίνουν την ίδια έμφαση στην όραση όπως εμείς, αλλά οι εικόνες δείχνουν μόνο μια επιφάνεια στα μάτια του σκύλου ενώ την πλήρη εικόνα την αναλαμβάνει η μύτη.Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα.

Τα σκυλιά μπορεί να βλέπουν περίπου σαν τους  ανθρώπους με κόκκινο-πράσινη αχρωματοψία και θολά, αφού έχουν τέσσερις έως οκτώ φορές λιγότερη οπτική οξύτητα από τους ανθρώπους. Αυτό δίνει όραση περίπου  20/75 , που σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν να δούν στα 6 μέτρα μακριά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν καθαρά στα 23 μέτρα.

                                                                            ΣκύλοιΔιαβάστε περισσότερα στο allaboutdog.gr
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!