Οι υψηλές θερμοκρασίες θέλουν πολύ νερό, δροσιά, ελαφριά διατροφή, καπέλα, παραλία και..προσοχή στον ήλιο! Είναι πια γνωστό ότι χρειάζεται προσεκτική έκθεση στον ήλιο και σωστή χρήση αντηλιακού.

Το πιο βασικό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι χρησιμοποιούμε όσο αντηλιακό χρειάζεται (χωρίς τσιγκουνιές) και το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες.


Βέβαια οι ειδικοί επιμένουν ότι τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) είναι απαραίτητα για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες Β, που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Όχι όμως από τις υπεριώδεις ακτίνες Α, ο οποίες συνδέονται με την γήρανση, την καταστροφή του δέρματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος.


Συμβουλές για σωστή προστασία


Επιλέγετε αντηλιακά με δείκτη προστασίας από 15-50, ευρέως φάσματος. Δείκτες υψηλότεροι του 50 είναι παραπλανητικοί.


Αποφύγετε τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι. Δεν παρέχουν σωστή κάλυψη και η εισπνοή τους δημιουργεί προβλήματα στους πνεύμονες.


Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν αρώματα γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο φωτοαλλεργικών αντιδράσεων


Η χρήση προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη Α, ρετινόλη και όλα τα παράγωγά της πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, διότι αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.


Βρέφη κάτω των έξη μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και δεν αντέχει ούτε τα αντηλιακά. 


Όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένα και στη σκιά.


Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο από τις 10 το πρωί ως τις 2-3 το μεσημέρι. Ένα σοβαρό έγκαυμα στην παιδική ή εφηβική ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος αργότερα.


Τώρα που ξέρετε πώς να προστατευτείτε, διαβάστε και πώς θα αποκτήσετε το ιδανικό σοκολά χρώμα που θέλετε:  


Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, έτσι ώστε να έχει προλάβει να απορροφηθεί.


Ανανεώστε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή μετά από τη βουτιά ή τις ρακέτες στην άμμο. Χρησιμοποιήστε το ακόμα και όταν είστε κάτω από ομπρέλα.


Οι πρώτες μέρες έκθεσης στον ήλιο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 λεπτά (αν έχετε ανοιχτά χρώματα) και πάνω από 15 λεπτά (αν έχετε σκούρα χρώματα).  Διαφορετικά δεν θα αποφύγετε κοκκινίλες, εγκαύματα και επαλείψεις στο σπίτι με…γιαουρτάκι!


Η καλύτερη μάσκα ανακούφισης είναι 1 κουταλάκι αλόη σε τζελ και 1 κουταλιά γιαούρτι τα οποία αφαιρείτε με με δροσερό νερό, μετά από 20 λεπτά


Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία μεταξύ 11.00 και 16.00. Οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες εκείνες τις ώρες και καίνε περισσότερο. Μην ξεγελιέστε από τη συννεφιά, μαυρίζετε το ίδιο ακόμα και τότε!


 Πάντα χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου και καπέλο


Καταναλώστε άφθονο δροσερό νερό, φυσικούς χυμούς, αλλά και τροφές με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα (π.χ. ντομάτες, καρότα, ροδάκινα) που περιέχουν βιταμίνη C και Β-καροτένιο, ουσίες που βοηθούν στο μαύρισμα.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!