Οι φλεγμονές του αυτιού είναι συχνές και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Με λίγη προσοχή και πρόληψη τις προλαβαίνουμε όλες.

Η ωτίτιδα εκδηλώνεται µε ξύσιμο των αυτιών, τίναγμα του κεφαλιού, κοκκίνισμα και έκκριμα στο αυτί, το οποίο συχνά μυρίζει δυσάρεστα. Αν η φλεγμονή εξελιχθεί, θα προσβληθεί το μέσο και στη συνέχεια το έσω αυτί. Τότε τα συµπτώματα θα είναι εντονότερα και το κατοικίδιό µας μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος ή στη μάσηση, κλίση του κεφαλιού προς την πλευρά του αυτιού που πάσχει και αστάθεια στο βάδισμα

Τι κάνουμε:


Ελέγχουµε τακτικά τα αυτιά του για συµπτώματα όπως κοκκίνισμα, έκκριμα, δυσοσμία. 


Έπειτα από κάθε βόλτα εξετάζουμε για τυχόν άγανα πριν αυτά προωθηθούν βαθύτερα.


Καθαρίζουμε τα αυτιά του κάθε µία-δύο εβδομάδες, ανάλογα µε την ευαισθησία του και µε βάση τις συστάσεις του κτηνιάτρου.


Χρησιμοποιούμε ένα στεγνό μπαλάκι από καθαρό βαμβάκι ή κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 


Μετά από κολύμπι ή μπάνιο στεγνώνουμε καλά τα αυτιά του, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηραντικές ουσίες που μειώνουν την υγρασία στο αυτί, κάνοντας έτσι λιγότερο ευνοϊκές τις συνθήκες για ανάπτυξη μικροοργανισμών στην περιοχή.


Τι δεν κάνουμε:


∆εν χρησιμοποιούμε μπατονέτες. Προωθούν το έκκριμα βαθύτερα μέσα στο αυτί, ενώ μια απότομη κίνηση του κατοικίδιου µας εκείνη τη στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του.


∆εν βρέχουμε τα αυτιά του στο λούσιμο. Για να το πετύχουμε αυτό, είτε αποφεύγουμε το λούσιμο του κεφαλιού είτε εφαρμόζουμε ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε κάθε αυτί, που θα απορροφήσει το νερό πριν αυτό πάει βαθύτερα.


∆εν χρησιμοποιούμε έλαια ή οινόπνευμα.


∆εν χορηγούµε φάρμακα πριν συµβουλευτούµε τον κτηνίατρό µας. 

Κάποια φάρμακα μπορούν να βλάψουν σοβαρά το σκύλο µας, ιδίως αν το τύμπανο του αυτιού έχει τρυπήσει.

∆εν αφαιρούμε τις τρίχες από το εσωτερικό του αυτιού όταν αυτό δεν έχει κάποιο πρόβλημα. 


Η διαδικασία ερεθίζει το δέρμα και οι προκαλούμενοι μικροτραυματισμοί ευνοούν την ανάπτυξη ωτίτιδας.