Τα παιδιά -αλλά και οι μεγάλοι- απολαμβάνουν τα παιχνίδια στην άμμο το καλοκαίρι και λατρεύουν να παίζουν με τις ώρες και να δημιουργούν κάστρα από άμμο, όπως και να παίζουν με τα κουβαδάκια τους. 

Ωστόσο, ενώ νομίζουμε πως υπάρχει μόνο ο κίνδυνος των βλαβερών ακτινοβολιών του ήλιου, θα πρέπει να προσέξουμε και... την άμμο!


Καλά ακούσατε, καθώς η άμμος δεν είναι αποστειρωμένη.

Επομένως, θα πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις που θα κρατήσουν μακριά τις μολύνσεις και τους μύκητες από το δέρμα των παιδιών σας.

Υπάρχουν αρκετές ασθένειες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν καθόμαστε απροστάτευτοι στην άμμο, όπως οι «μυρμηγκιές», που είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα του δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Εκείνες, εμφανίζονται σε όλο μας το σώμα, από το πρόσωπο έως και τις πατούσες και έχουν την μορφή μικρών ελιών με το χρώμα του δέρματος.


Επίσης, οι μύκητες «φωλιάζουν» στην άμμο και ευθύνονται για τις μυκητιάσεις, τόσο του δέρματος, όσο και των νυχιών.


Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή από την μη ασφαλή παραμονή στην άμμο, είναι αναμφίβολα η ουρολοίμωξη! Η εμφάνισή της, σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι καθόμαστε στην άμμο αμέσως μετά το κολύμπι στη θάλασσα, όπου το μαγιό μας είναι βρεγμένο, καθιστώντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων απροστάτευτη. 

Έτσι, η φυσιολογική υψηλή θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής σε συνδυασμό με το βρεγμένο μαγιό, αποτελούν την ιδανική συνθήκη ανάπτυξης μικροοργανισμών που εισχωρούν στη περιοχή και πλήττουν τον οργανισμό.


Όσον αφορά τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι:


Ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. 

Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης λοιπόν, καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να αυξάνουμε την αποβολή των ούρων από την κύστη και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (τακτικό άλλαγμα του μαγιό και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα).


Συμβουλές, από την παιδίατρο Δώρα Ευθυμίου, για να προφυλάξετε τα παιδιά σας από την άμμο:


-Αλλάξτε το μαγιό τους βγαίνοντας από την θάλασσα και πάντα προτιμήστε να είναι στεγνό


-Απαγορεύστε στα παιδιά σας να κάθονται και να παίζουν στην άμμο γυμνά.


-Πάντα τα κάνετε ντους, μετά το μπάνιο τους στη θάλασσα.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!